GórWit
ul. Papieska 114
34-424 Bańska Niżna
NIP: 7361079759
tel. 697 158 206
e-mail: biuro@gorwit.pl
Składniki: Sok z owocu pigwy 65%, cukier.
Objętość netto: 500 ml
Pigwa to owoc o charakterystycznym, kwaśnym smaku i wyglądzie małego jabłka. Choć dziś dość mało znany, ciężko nie docenić jego prozdrowotnych właściwości. Zarówno sam owoc jak i sok z niego pozyskiwany to ogromne bogactwo minerałów i witamin, niezbędnych naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Pigwa bogata jest w potas, żelazo, fosfor, magnez, wapń i miedź. Posiada również wiele witamin z grupy B oraz witaminę C w stężeniach o wiele wyższych niż w cytrusach.
Sok z pigwy skutecznie zwiększy odporność organizmu, działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Jest szczególnie polecany wszystkim w okresie jesienno-zimowym, oraz jako stały element diety w przypadku osób o obniżonej odporności.
Sok z pigwy pomocny będzie również w przypadku schorzeń układu pokarmowego. Ma właściwości oczyszczające i detoksykujące. Będzie skuteczną pomocą w przypadku wystąpienia niestrawności, zgagi i innych problemów żołądkowych i jelitowych. Korzystnie działa również na układ krwionośny: pomaga obniżyć ciśnienie krwi, reguluje poziom glukozy i może zredukować ilość złego cholesterolu we krwi. Dzięki dużej ilości antyoksydantów, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych oraz spowalnia procesy starzenia.
Wartość energetyczna
1000 kJ / 240 kcal
Tłuszcz
< 0,2 g
w tym kwasy nasycone
< 0,1 g
Węglowodany
65 g
w tym cukry
60 g
Białko
< 0,38 g
Sól
0,02 g
Zawiera znikome ilości tłuszczu, kwasów tłuszczowych nasyconych, błonnika, białka i soli.
Niewielka piana na powierzchni produktu świadczy o zawartości soku owocowego.
Sposób przygotowania napoju: do 1 części syropu dodać 9 części wody.
Herbat
Deserów
Drinków
Piwa